«Κοπρίτες»-ΑντΑρΣυΑ, κοινός αγώνας!: Μπίστειες αποκαλύψεις…

Τη δόξα του Θεόδωρου Πάγκαλου φαίνεται πως ζηλεύουν όλο και περισσότεροι στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ένας άξιος διεκδικητής είναι αναμφίβολα ο Νίκος Μπίστης. Έχει όλα τα προσόντα, είναι έξυπνος, είρων και με αρκετά απωθημένα ώστε να χτυπήσει στα ίσα τον αντιπρόεδρο. Μην αντιδράς που μιλάω για απωθημένα. Ο άνθρωπος ακόμη πλασάρεται ως «πρώην κομμουνιστής», σαν τα απίστευτα μεταβατικά Σοσιαλιστικά (πρ.Κ.) κόμματα που κυκλοφορούσαν τη δεκαετία του ’90 στην ανατολική Ευρώπη (θυμάμαι τώρα το έξυπνο διήγημα του Julian Barnes, «Ο Σκατζόχοιρος», διάβασέ το!). Ασ’το καλέ μου άνθρωπε λέω εγώ. Ήσουν κάποτε και τώρα δεν είσαι! Ξεπερασέ το και άσε εμάς που είμαστε να την κουτσοβολέψουμε!

Στην καθιερωμένη μου περιήγηση στα βιβλιοπωλεία ανακάλυψα λοιπόν το πόνημα του Νίκου Μπίστη, «Προχωρώντας και αναθεωρώντας». Είναι ουσιαστικά η πολιτική του αυτοβιογραφία και προφανώς θα πουλήσει εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα, μιας και η ανατομία της πολιτικής του καριέρας ήταν ο μεγάλος καημός των ελλήνων.

Σ’ αυτό το μικρό βιβλίο των 700 σελίδων(!) ενσαρκώνεται η πρόθεση του συγγραφέα να κόψο-ράψει την ιστορία των τελευταίων δεκαετιών κατά πως τον βολεύει. Πρόκειται για το ξαναβάφτισμα στην κολυμπήθρα της Ιστορίας, της συνεχούς μετατόπισης προς τα δεξιά και του πολιτικού τυχοδιωκτισμού ώστε να μοιάζει με πολιτική αρχών.

Από το codex αυτό θα παρουσιάσω εδώ την Μπίστεια ερμηνεία της «κατάντιας των ελληνικών πανεπιστημίων» (περιμένω ακόμη καρτερικά να καταλήξουν όλοι αυτοί σε μια κοινή περιγραφή της περιβόητης αυτής «κατάντιας»). Σύμφωνα με την κατά Μπίστη ανάγνωση της Ιστορίας όλα ξεκινούν το 1976, την εποχή του πρώτου συνεδρίου της ΚΝΕ. Εκεί, ο Χαρίλαος (ο καπετάν-Γιώτης ντε, που τον συμπαθούσε ιδιαίτερα ο Άρης καθώς λέγεται…) έριξε το σύνθημα «πρώτοι στα μαθήματα, πρώτοι στον αγώνα!». Το σύνθημα αυτό, παρά την ηθικοπλαστική του διάσταση, ήταν σύμφωνα με το Μπίστη το κατάλληλο για την εποχή. Αυτό γιατί τότε η αριστερή νεολαία είχε ένα βίτσιο Αλτουσερο-Πουλατζιανό, που τα έβαζε με την «εντατικοποίηση» και από κοντά συντασσόταν και οι αναρχικοί και άλλοι γνωστοί τεμπέληδες που δεν ήθελαν να διαβάσουν και να κάνουν τη «γλυκιά μας πατρίδα» να προκόψει. Ένα μέρος της ΚΝΕ τότε –οι πιο τεμπέληδες- έκανε κριτική στο Χαρίλαο, μας πληροφορεί ο επικεφαλής της ΑΕΚΑ, γιατί καλόβλεπε τις κοπρίτικες διαθέσεις των αναρχοπουλατζάδων. Όλα αυτά τα αδιάβαστα φοιτητάκια έγιναν στη συνέχεια καθηγητές Πανεπιστημίου (αναρωτιέμαι πώς συμβαδίζει αυτό με την αγραμματοσύνη τους!!!), όπου άραξαν σε δερμάτινες πολυθρόνες και έτρωγαν από παντού. Είναι οι ίδιοι που σήμερα αντιτίθενται στην αξιολόγηση για να μην αποκαλυφθεί η ασχετοσύνη τους (ευτυχώς που έχουμε και τον Μπίστη σε ρόλο Βερνάρδου Γκούι, να τους ξεμπροστιάζει!). Η δράση τους όμως δεν σταματάει εδώ. «Δεν είναι τυχαίο», μας αποτελειώνει ο πρώην κομμουνιστής, ότι όλοι αυτοί ήταν που διέσπασαν το Κόμμα το ’89 και φτιάξανε το ΝΑΡ (αυτό κατάλαβε από το ’89 ο Μπίστης!!!). Ο συρφετός αυτός συμμετέχει στη συγκρότηση των ΕΑΚΚ (στ’ αλήθεια, έτσι το γράφει!!!) στα πανεπιστήμια και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ γενικότερα, συνεχίζοντας έτσι το καταστροφικό του έργο εναντίον της πατρίδος.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να πειστούν από τις ανοησίες αυτές. Όποιος δεν ζει την πραγματικότητα του πανεπιστημίου, όποιος βρίσκει διασκεδαστικό το παιχνίδι του ΓΑΠ με τίτλο «ο διπλανός σου φταίει για την Κρίση, πάτησέ τον!», όποιος ετοιμάζει τη θέση του στα νέα κολλέγια/σούπερ-μάρκετ, σίγουρα έχει κάθε λόγο να πειστεί. Οι υπόλοιποι, πρέπει να επιστρέψουμε ως απαράδεκτους τους ισχυρισμούς του ανθρώπου αυτού και να αρνηθούμε τη λογική του.

Αυτός, πρώην σύντροφε Μπίστη, που στηρίζει σήμερα την πολιτική του ΓεωργίουΑνδρέαΠαπανδρέου με όλη του την καρδιά δεν δικαιούται να αυτοαποκαλείται σοσιαλιστής. Αυτό είναι γεγονός, και όσα βιβλία και να γράψει κανείς για την αριστερή του καριέρα, δεν αλλάζει…

Advertisements

1 σχόλιο (+add yours?)

  1. redkangaroo
    Ιαν. 26, 2011 @ 13:59:07

    Α… πως μου ξέφυγε ετούτη η ανάρτησις σχετικά με το βιβλιαράκι (!) του Μπίστη;… πάλι καλά που την είδα έστω και καθυστερημένα, τώρα εξηγούνται όλα!

Αρέσει σε %d bloggers: