Σφυρί και Δρεπάνι…

Δεν ξέρω αν παρακολούθησες τα τελευταία καμώματα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Στις χθεσινές ειδήσεις μάθαμε ότι απέρριψε τη χρήση του σφυροδρέπανου ως σήμα ρούχων στην ευρωπαϊκή αγορά. Το πρώτο που σκέφτηκα όταν το είδα ήταν ότι επιτέλους κάποιος έβαλε μυαλό. Προφανώς το σφυροδρέπανο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αγορά, διότι πολύ απλά συμβολίζει την κοσμοθεωρία σημαντικού μέρους των ευρωπαίων πολιτών, αλλά και τον αγώνα τους να καταργήσουν την ίδια την αγορά.
Σιγά μην ήταν αυτό! Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται -όπως διαβάζουμε εδώ– ότι: «ένα σήμα δεν πρέπει να γίνεται δεκτό αν αντίκειται στη δημόσια τάξη και στα χρηστά ήθη, και τούτο έστω και αν οι ανωτέρω λόγοι ισχύουν μόνον εντός ενός κράτους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως». Γνωρίζεις φυσικά ότι μέρος του εισιτηρίου που πλήρωσαν οι ανατολικές χώρες για να μπούν στον παράδεισο της ΕΕ, περιλάμβανε τη δημόσια δήλωση ότι ναζισμός και κομμουνισμός είναι βασικά το ίδιο πράγμα. Τι βολικό για τους ευρωπαίους καπιταλιστές! Αν το λένε οι πολίτες των πάλαι ποτέ “Λαϊκών Δημοκρατιών”, ποιοί είμαστε εμείς να πάμε κόντρα στην άποψή τους?
Μαλακίες! και χοντρές μάλιστα! Απλά αποδεικνύεται ότι η Ιστορία γράφεται και ξαναγράφεται σύμφωνα με το συσχετισμό δύναμης. Τώρα τους παίρνει να αναθεωρήσουν την Ιστορία, τώρα το κάνουν. Προσωπικά, δεν θα εκπλαγώ ακόμη κι αν διαβάσω ότι την Ευρώπη την απελευθέρωσε από το Ναζισμό ο Πεταίν ενώ ο Κόκκινος Στρατός έτρεχε να κρυφτεί…

Με την ευκαιρία θυμήθηκα και κάτι ακόμη που μου ανέβασε το αίμα στο κεφάλι. έπεσε το μάτι μου προχθές στο βιβλίο του William T. Vollmann, “Κεντρική Ευρώπη”. Φέρει στο εξώφυλλό του τη γνωστή φωτογραφία που απεικονίζει το σοβιετικό στρατιώτη να υψώνει τη σημαία της ΕΣΣΔ στα ερείπια του Ράιχσταγκ κατά την απελευθέρωση του Βερολίνου. Όμως σε μια… ελαφρά διαφορετική version! Από την πάνω γωνία της σημαίας λείπει το σφυροδρέπανο και το αστέρι. Έτσι, με δεδομένο ότι η φωτογραφία είναι σε grayscale, ο στρατιώτης φαίνεται να υψώνει μια γκρίζα σημαία. Σωστά! είναι γνωστό ότι την Ευρώπη την απελευθέρωσε ο Γκρίζος Στρατός! (ίσως και ο Γκάνταλφ ο Γκρίζος…)

Τι να πεις ρε φίλε! Πήραν αέρα τα στοιχειά του κόσμου. Ξέχασαν τις εποχές που οι ιδεολογικοί τους πρόγονοι έκλαναν μέντες μπροστά στον Κόκκινο Στρατό, τους παρτιζάνους του Τίτο, τον ΕΛΑΣ, τους ιταλούς κομμουνιστές. Πήραν αέρα και τα θέλουν όλα δικά τους. Μέχρι και τη Μνήμη.

 

Advertisements

Comments are closed.

Αρέσει σε %d bloggers: