Φτιάχνοντας τρισδιάστατους χάρτες

Είπαμε με τα παιδιά μου της Α’ Γυμνασίου, μιας και μιλήσαμε για τους τοπογραφικούς χάρτες, τις ισοϋψείς καμπύλες και πώς αντιλαμβανόμαστε το ανάγλυφο του εδάφους με τη βοήθειά τους, να φτιάξουμε μερικούς τρισδιάστατους χάρτες. Η εργασία αυτή θα ολοκληρωθεί μέσα στις διακοπές, αλλά επειδή εγώ ξεκίνησα τη δικιά μου, σκέφτηκα να δείξω κάποια στάδια εδώ για όποιον/α μπορεί να ενδιαφέρεται.
1.
Επειδή δεν βρήκα επίσημους χάρτες (αν κάποιος/α γνωρίζει που μπορούμε να βρούμε ας το μοιραστεί με μας αφήνοντας ένα σχόλιο) πήρα τους κλασσικούς γεωμορφολογικούς χάρτες (αυτούς στους οποίους το υψόμετρο αποδίδεται με διαφορετικά χρώματα και αποχρώσεις), τους πέρασα σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας και εκεί κατέληξα σε ένα σχέδιο με κάποιες (κατά προσέγγιση) ισοϋψείς καμπύλες. Ξεκίνησα λοιπόν με τον αυτοσχέδιο χάρτη (διάλεξα τη Σαντορίνη γιατί θα μας χρειαστεί και σε επόμενα μαθήματα), καρμπόν, μακετόχαρτο (υποθέτω ότι κάνει και το κοινό χαρτόνι από τα χαρτόκουτα που μπορούμε να βρούμε έξω από ένα super-market) και ένα κοπίδι.
2.
Μετέφερα τις καμπύλες του χάρτη στο μακετόχαρτο χρησιμοποιώντας το καρμπόν (Αν ήμουν πιο σχολαστικός, θα τύπωνα το χάρτη με τρόπο ώστε το μήκος/πλάτος του να αντιστοιχεί στο ύψος, όπως αυτό καθορίζεται αναγκαστικά από το πάχος του μακετόχαρτου, αλλά δεν το έκανα). Κράτησα τις καμπύλες που αντιστοιχούν σε διαφορετικά ύψη χωριστά -σε βάρος της οικονομίας- ώστε να μην τις μπερδέψω στη συνέχεια.
3.
Έκοψα το μακετόχαρτο σύμφωνα με το σχέδιο. Στο σημείο αυτό πρέπει να κάνω μερικές παρατηρήσεις. Η πρώτη είναι ότι είναι πολύ εύκολο να κόψει κανείς τα δάχτυλά του, άρα προσέχουμε πάρα πολύ!!! Η δουλειά με το κοινό κοπίδι ήταν αρκετά δύσκολη -ειδικά στις λεπτομέρειες- και έτσι τελικά χρησιμοποίησα ένα κοπίδι x-acto. Φαντάζομαι ότι με το χαρτόκουτο θα είναι κάπως πιο δύσκολο (θα το δοκιμάσω και θα σχολιάσω σχετικά). Η δουλειά με το κοπίδι έγινε πάνω στο πάνελ από hardboard, στο οποίο συνήθως ζωγραφίζω,  και όχι πάνω στο γραφείο φυσικά! Βρήκα αρκετά δύσκολο το να κόψω με τη μια το χαρτί και έτσι δοκίμασα κάτι άλλο. Πάνω στο πάνελ έκανα βαθιές χαρακιές στο χαρτί σύμφωνα με το σχέδιο (γίνονται εύκολα) και στη συνέχεια έκανα το τελικό κόψιμο (χρησιμοποιώντας σαν οδηγό την αρχική χαρακιά) βάζοντας το χαρτί πάνω σε ένα γνώμονα. Αυτό το έκανα ώστε το κοπίδι να μην φρενάρει από το πάνελ, αλλά να έχει χώρο (στο κεντρικό τριγωνάκι που σχηματίζεται στο γνώμονα) να βγει από την άλλη μεριά.
4.
Σχεδίασα πάνω σε χαρτόνι τα περιγράμματα του χάρτη και άρχισα να κολλάω τα κομμάτια. Και να το μέχρι τώρα αποτέλεσμα!
Στη συνέχεια, σκοπεύω να καλύψω τον τρισδιάστατο χάρτη με χαρτοπολτό (στην πραγματικότητα με βρεγμένα κομμάτια από χαρτί υγείας σε στρώσεις) και τέλος να χρωματίσω κατάλληλα (με ακρυλικό χρώμα) αφού συμβουλευτώ το google earth. Μόλις το κάνω, θα ενημερώσω την ανάρτηση αυτή με φωτογραφίες.Καλή επιτυχία σε όσους/ες το δοκιμάσουν!

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: