Στο σχολείο για ψήφο…

Αισθάνθηκα την ανάγκη να γράψω αυτό το μικρό σημείωμα, αν και είχα πει ότι θα ξαναγράψω μόνο μετά τις εκλογές. Δεν πρόκειται για κάτι αυστηρά εκλογικό, δεν θα σε πρήξω πάλι για την ανάγκη να ενισχυθεί το ρεύμα της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, δεν θα κάνω προβλέψεις για το αν απόψε θα ετοιμαζόμαστε για τους αυριανούς αγώνες (που μόνο αυτοί αλλάζουν τις ζωές μας και όχι οι εκλογές) από λίγο καλύτερες ή χειρότερες θέσεις.

Φαίνεται ότι με έπιασε όμως το εκλογικό κλίμα κι ενώ γενικά δεν βλέπω ειδήσεις, άνοιξα να χαζέψω λίγο τα “πρωινάδικα”. Έβλεπα λοιπόν τους “πολιτικούς αρχηγούς” να ψηφίζουν συνοδευόμενοι από τους λακέδες τους (και ελάχιστους χειροκροτητές αυτή τη φορά) και κάτι στην όλη εικόνα μου φαινόταν, για μια ακόμη φορά, εξαιρετικά φάλτσο.

Η εκλογική διαδικασία είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να έρθει σε επαφή το σύνολο του πληθυσμού με τις σχολικές αίθουσες και να διαπιστώσει τα χάλια τους. Οι ψηφοφόροι μπαίνουν στο σχολείο, και στη διάρκεια της αναμονής έχουν την ευκαιρία να το περιεργαστούν. Βλέπουν τον χάρτη με τις “4 εποχές” (από το 1963), πορτραίτα του Οδυσσέα Ανδρούτσου (από το 1964), αφίσες που προειδοποιούν για τον κίνδυνο του AIDS (από το 1987), διαφημιστικά για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση (από το 1992). Αναπνέουν τη σκόνη από τις κιμωλίες, την ίδια σκόνη που αρρωσταίνει χρόνια τώρα μαθητές και δασκάλους. Ακουμπώντας στον τοίχο, περιμένοντας τη γιαγιά που είναι στο παραβάν να τελειώσει, μπορεί να πέσει ολόκληρο κομμάτι από το σοβά. Οι δικαστικοί και εκλογικοί αντιπρόσωποι θυμούνται ξανά τι σημαίνει να κάθεσαι με τις ώρες σ’αυτές τις απαράδεκτες καρέκλες (ακόμη και τι σημαίνει να μην υπάρχει χαρτί στην τουαλέτα!), ενώ αν η αναμονή τραβήξει σε διάρκεια, έχει κανείς την ευκαιρία να διαβάσει τα όσα γράφουν τα παιδιά σε θρανία και τοίχους: “Μαρία σ’αγαπώ!”, “Εδώ μόνο ΠΑΣ ρε μ…!”, “Βαριέμαι”, “Ο Χημικός είναι βλάκας” και άλλα τέτοια τρυφερά.

Παρατηρώ όλες αυτές τις κυβερνητικές μαριονέτες, που τόσα χρόνια αγόραζαν στρατιωτικούς εξοπλισμούς και διέλυαν την Εκπαίδευση, που ξελάσπωναν τις τράπεζες με πολλά δις ευρώ την ίδια στιγμή που “ξεχνούσαν” να τυπώσουν βιβλία και να διορίσουν εκπαιδευτικούς, να ποζάρουν σήμερα πάνω από τις κάλπες και να μην ντρέπονται για το άθλιο φόντο.

Ε, λοιπόν σου είπα ψέμματα ότι δεν θα σου κάνω ψηστήρι. Όποιο κόμμα και να έχεις αποφασίσει να ψηφίσεις, μόλις μπεις στο σχολείο κάνε ένα κόπο να σκεφτείς ποιοί είναι αυτοί που οδήγησαν την Εκπαίδευση στα σημερινά χάλια εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των αγορών. Και μόλις σκεφτείς αυτό, θυμήσου ποιοί ήταν στο δρόμο όλα αυτά τα χρόνια για να υπερασπιστούν τα αυτονόητα. Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση ποιότητας για όλα τα παιδιά που μεγαλώνουν στη χώρα αυτή. Κάνε αυτή τη σκέψη και βάλε μυαλό έστω και την τελευταία στιγμή. Κάνε ανταρσία!

 

 

Εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα καλούν σε στήριξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Advertisements

Comments are closed.

Αρέσει σε %d bloggers: