Φωτογραφίες

Διακοπές, και βρήκα την ευκαιρία να επισκεφτώ τη Δημοτική Πινακοθήκη για να χαζέψω την έκθεση φωτογραφίας με θέμα τα Γιάννινα στο χρόνο.
Παρατηρώντας τις φωτογραφίες, άρχισα να διακρίνω ένα μοτίβο. Τράβηξα άτεχνα μερικές φωτογραφίες με το κινητό μου, και τις αναρτώ με ντροπή για να σου δείξω τι εννοώ (οι πραγματικές φωτογραφίες είναι υπέροχες πάντως!)
Οι φωτογράφοι του ’50 αποτυπώνουν τους γιαννιώτες, τη ζωή τους και τις σχέσεις τους. Δύσκολα χρόνια, η στάση του καθενός, το πώς την παλεύει, η κάθε κίνηση και βλέμμα έχουν τη σημασία τους.

Κ. Μπαλάφας (1952)

Κ. Μπαλάφας (1952)

Οι φωτογράφοι του ’60 επισκέπτονται τα Γιάννινα για τουρισμό. Μπροστά στο Κάστρο, πάνω από τη Λίμνη, έξω απ’το Τζαμί, με μια σχετική άνεση πια, τα Γιάννινα μεταμορφώνονται σε φόντο. «Τι όμορφα που είναι εδώ! Με τραβάς μια φωτογραφία?»

R. McCabe (1961)

R. McCabe (1961)

Οι φωτογράφοι του 2000 λατρεύουν τη Φύση. Λίμνη, Πλατάνια, οτιδήποτε. «Αυτό το διήμερο μακρυά απ’την Αθήνα γέμισε τις μπαταρίες μου» είπε, και πάτησε το γκάζι του Τζίπ…

Γ. Κόντος (2001)

Γ. Κόντος (2001)

Οι σύγχρονοι φωτογράφοι αναζητούν στα Γιάννινα οτιδήποτε παλιακό. Νοσταλγία για ένα παρελθόν που δεν υπήρξε ποτέ, πριν «φτάσουμε εδώ που φτάσαμε».

Γ. Μάκκας (2013)

Γ. Μάκκας (2013)

Έτσι το είδα εγώ. Ίσως έχει να κάνει με το ότι γενικά αντιλαμβάνομαι τις κατάστασεις μέσα από τα μοτίβα που τις διαπερνούν σαν σύνολα. Ίσως να πρόκειται γι’αυτή την εμμονή στους «νόμους κίνησης»…

Advertisements

Comments are closed.

Αρέσει σε %d bloggers: