Σβήνοντας αθόρυβα στο twitter…

Δεδομένο 1. Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα με τη μεγαλύτερη οργανωτική βάση αυτή τη στιγμή, είχε χθες εσωκομματικές εκλογές για τη θέση του προέδρου.

Δεδομένο 2. Πριν λίγες μέρες ξανακυκλοφόρησε η μούφα είδηση (hoax, που θα λέγαμε στο χωριό μου) για τον αστυνομικό που υπέκυψε τελικά στα τραύματα που του είχαν προκαλέσει οι “κουκουλοφόροι” το 2007.

Τι σχέση μπορούν να έχουν αυτά τα δύο δεδομένα? Πολύ απλά, τρεις(3) στους τέσσερις(4) υποψήφιους προέδρους της ΝΔ κοινοποίησαν τη μούφα μέσω των λογαριασμών τους στο twitter. Τρεις στους τέσσερις υποψήφιους πρωθυπουργούς (γιατί έτσι πάει με τη ΝΔ ή τουλάχιστον έτσι πήγαινε κάποτε) αυτής της χώρας δεν μπόρεσαν να εκτιμήσουν το κατά πόσο η είδηση για τον “άτυχο αστυνομικό” είχε κάποια αλήθεια.

Το γεγονός αυτό, όπως είναι λογικό, προκάλεσε τη δέουσα ιντερνετική καζούρα με αρκετά γουστόζικα σχόλια, ειρωνείες και μπινελίκια.

Είναι τραγικό. Γιατί όμως?

Ας θέσουμε για μια στιγμή κάποια ερωτήματα. Για ποιο λόγο θα έπρεπε οι επιφανείς νεοδημοκράτες μας να διασταυρώσουν την είδηση? Γιατί θα έπρεπε να κάνουν την αφαίρεση για να δουν ότι ο “άτυχος αστυνομικός” δεν θα μπορούσε καν (λόγω ηλικίας) να είναι διορισμένος τη χρονιά που υποτίθεται πως έγινε η επίθεση εναντίον του? Τόσες και τόσες μούφες κυκλοφορούν στο ίντερνετ, αυτή μας πείραξε?

Αν αυτά τα ερωτήματα ακούγονται σαν ελαφρυντικά για τους δεξιούς μας, θα δώσω ένα ακόμη μιας κι εγώ ο ίδιος, όπως και αρκετοί φίλοι μου έχουμε κοινοποιήσει ειδήσεις που αργότερα τις μασήσαμε, και μάλιστα ειδήσεις με “σημάδια”, δηλαδή λάθος ημερομηνίες, ανύπαρκτα πρόσωπα, φωτοσοπαρισμένες φωτογραφίες κλπ (ίσως αυτό να είναι και το κόστος της ταχύτητας της διάδοσης των πληροφοριών και της ελευθερίας που τη χαρακτηρίζει).

Ισχύει εδώ ένας γενικότερος κανόνας, ότι όχι μόνο η αξιολόγηση αλλά και η ίδια η παρατήρηση προϋποθέτει κάποια θεωρία. Αναπαράγουμε μια είδηση χωρίς να την ελέγξουμε ή να την διασταυρώσουμε επειδή ΜΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ αληθινή, κι αυτό έχει να κάνει με την εικόνα που έχουμε διαμορφώσει για τον κόσμο μας. Η είδηση δηλαδή δεν δημιουργεί την εικόνα, αλλά την επιβεβαιώνει. Με άλλα λόγια, οι μούφες που -κακώς- αναπαράγουμε είναι μια εικόνα της εικόνας που έχουμε για τον κόσμο μας, της κοσμοθεωρίας μας (θα αποφύγω εδώ τον όρο “ιδεολογία”, γιατί ανήκω σε κείνο το ρεύμα που τον χρωματίζει σχεδόν πάντα αρνητικά, αν και σύμφωνα με άλλους οι δύο αυτοί όροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν αδιαφοροποίητα).

Το πρόβλημα λοιπόν με τους υποψήφιους προέδρους της ΝΔ είναι ότι η κοσμοθεωρία τους έκανε την είδηση για τον “άτυχο αστυνομικό” να μοιάζει αληθινή. Το πρόβλημα είναι ότι η εικόνα που εκείνοι, καθώς κι εκείνοι που τους υποστηρίζουν, έχουν για τον κόσμο μας είναι μια εικόνα στην οποία χωράνε Πακιστανοί που βιάζουν ζευγάρια Ελλήνων σε κάθε ελληνική πόλη κάθε Χριστούγεννα, λείψανα του αγίου Τάδε που θεραπεύουν κάθε αρρώστια, Έλληνες μαθητές που βραβεύονται από τη NASA για μια σαΐτα που έφτιαξαν, και φυσικά “κουκουλοφόροι” που σκοτώνουν αβέρτα αστυνομικούς όπου τους βρουν. Η εικόνα που έχουν για τον κόσμο μας είναι μια εικόνα που δικαιολογεί όλα τα εμετικά σχέδιά τους.

Το πρόβλημα με τους υποψήφιους προέδρους της ΝΔ λοιπόν δεν είναι τόσο το ότι είναι απρόσεκτοι. Το πραγματικό πρόβλημα είναι πως είναι δεξιοί…

republicanbrain

Advertisements

Comments are closed.

Αρέσει σε %d bloggers: