Μικρό παριζιάνικο φωτογραφικό

Κυκλοφόρησαν σε πακετάκι οι δύο φωτογραφίες που φαίνονται παρακάτω. Η λεζάντα που τις συνοδεύει είναι, «είναι όλα θέμα προοπτικής». Με λίγα λόγια, «μπορεί να βλέπετε ότι το Παρίσι φλέγεται, αλλά για δείτε μήπως υπερβάλλουν!».

collage1

Επειδή λοιπόν το trend των «κυνηγών hoax» μου τη βιδώνει, κι επειδή πιστεύω ότι οι οπαδοί της «λογικής» αργά ή γρήγορα γίνονται τα τσουτσέκια του αστικού φιλελευθερισμού αρχικά και καθετί αστικού αργότερα, έψαξα λίγο τη φωτογραφία.

Με ένα χάρτη του Παρισιού είδα ότι, για τη συγκεκριμένη γωνία της Αψίδας, η φωτογραφία μπορεί να έχει τραβηχτεί μόνο από την Avenue Foch ή από την Avenue de Friedland. Πράγματι, αναζητώντας φωτογραφίες της Αψίδας από τις δύο αυτές λεωφόρους, είδα ότι πρόκειται για την πρώτη. Φαίνεται καθαρά στην παράθεση (προσοχή στον φωτεινό σηματοδότη, που προοπτικά φαίνεται στην καμάρα, θα μας χρειαστεί σε λίγο).

Avenue foch

Το θέμα, όμως, είναι ότι εάν οι φωτογράφοι που φαίνονται στην πρώτη φωτογραφία στέκονται σ’αυτό το σημείο της Avenue Foch για να τραβήξουν υπ’αυτή τη γωνία την Αψίδα, τότε κάτι πάει στραβά με τα κτήρια από πίσω. Για να δούμε τι μας δείχνει το Street View ότι υπάρχει εκεί (προσοχή στο φωτεινό σηματοδότη, τον έχω σημειώσει με κόκκινο κύκλο για να έχουμε μια αίσθηση του χώρου).

panorama

Αν λοιπόν, μεταξύ άνοιξης/καλοκαιριού (του Street View) και του τωρινού χειμώνα, δεν φύτρωσαν εκεί κτήρια του προ-προηγούμενου αιώνα, οι φωτογραφίες, που μας παρατίθενται ως πακέτο, δεν σχετίζονται. Άρα το Παρίσι φλέγεται όπως βλέπουμε στα πολλά βίντεο των ημερών και όπως μας λένε οι φίλοι/ες μας. Οι «κυνηγοί hoax» ας βγάλουν αλλού το μεροκάματο.

 

Comments are closed.

Αρέσει σε %d bloggers: